Search
Close this search box.
6 voorspelbare fases van club in crisis

De 6 voorspelbare fases van een topclub in crisis

De lol kon na vorig seizoen niet op in Amsterdam, maar de krediet van Erik ten Hag raakt langzaam op. Ajax zit in crisis, dat is duidelijk. Er zijn een aantal bekende fases waar een worstelende ploeg doorheen gaat. In welke fase zit Ajax?

Fase 1: De crisis wordt ontkend

6 voorspelbare fases van club in crisis
© Pro Shots

Deze fase komt om de hoek kijken als een topclub een paar keer op rij punten morst. Er wordt naar van alles gewezen, behalve de eigen prestaties. “Als die kansen erin gaan sta je er heel anders voor.” Of: “Volgens mij was het een strafschop.” En: “Je speelt niet tegen de eerste de beste.” Of: “Dit kan een keer gebeuren. Wij moeten gewoon ons eigen spel blijven spelen.”

Fase 2: De tactiek wordt omgegooid

6 voorspelbare fases van club in crisis
© Pro Shots

Eigen spel spelen of niet, de trainer wordt onzeker. Was die variant met twee spitsen eerder uit den boze, nu kan het wel. Of de beloften worden geplunderd, waardoor ineens vier potentiële Frenkie de Jong’s in de basis staan. Die vervolgens door het ijs zakken en we later op huurbasis bij FC Twente zien. Of andersom: er komt ‘ervaring’ op het veld. Maar die ervaring blijkt te traag om de pijlsnelle rechtsback af te stoppen.

Fase 3: De spelers en het bestuur gaan ‘achter de trainer staan’

6 voorspelbare fases van club in crisis
© Pro Shots

Deze fase is vaak een teken voor de coach om héél nerveus te worden. Als spelers met teksten komen als: “Dit lag echt niet aan de trainer”, dan is het zaak om je ernstig zorgen te maken over je positie. Vooral als het bestuur daar later aan toevoegt dat het het ‘volste vertrouwen in de trainer houdt’. Vaak organiseert de coach in deze fase ook een groepssessie waarin ‘harde woorden tegen elkaar worden gesproken’. Of er wordt gepaintballd voor het groepsgevoel.

Fase 4: De trainer gaat eruit

6 voorspelbare fases van club in crisis
© Pro Shots

Twee dagen nadat het volste vertrouwen in de trainer is uitgesproken, komt daar dan het onvermijdelijke bericht: hij is ontslagen. Vaak luidt het officiële bericht dat de twee partijen ‘in goed overleg hebben besloten uit elkaar te gaan’. Dat betekent in werkelijkheid dat de coach mokkend thuiszit met een zak geld en de club iets anders kan proberen. De ontslagen coach zwijgt als het graf, maar zien we een paar maanden later bij de NOS om ‘zijn verhaal’ te doen.

Fase 5: De interim wint twee potjes en is de Verlosser

6 voorspelbare fases van club in crisis
© Pro Shots

Voordat een nieuwe trainer is aangesteld neemt de assistent-coach de honneurs waar. Wint die toevallig een paar keer, dan kan het zomaar voorkomen dat hij als grote verlosser wordt gezien. Het ‘<vul naam interim-trainer>-effect’, laten we maar zeggen. Als het bestuur écht kortzichtig is, krijgt hij zelfs een contract voor een jaar aangeboden.

Fase 6: Tijd voor een peperdure paniekaankoop

6 voorspelbare fases van club in crisis
© Pro Shots

Dit mag nooit meer gebeuren, denkt de directie als het pijnlijke seizoen ten einde is. De miljoenen worden bij elkaar geharkt, en de technisch directeur gaat op zoek naar de uitblinker van de competitie. Daar wordt natuurlijk de hoofdprijs voor gevraagd. Na wat hangen en wurgen legt de club de zak geld toch neer. Nu duimen dat hij het waarmaakt.

ook interessant

Grote kans dat je alleen Yolanthe kent, maar het geslacht Cabau is omvangrijk: Yo heeft maar liefst zeven...

Diego Costa is naar eigen zeggen op tijd fit voor de wedstrijd tegen Nederland. Slecht nieuws voor het...

Sportiviteit kenmerkt het gezin schulting! De vader van Suzanne Schulting was profvoetballer, haar zussen sporten op hoog niveau,...

Serge Aurier zit weer in de shit. De vleugelverdediger van Paris-Saint Germain kwam onlangs nog in het nieuws...

Albert Rusnak; je zult hem misschien beter kennen als die FC Groningen-speler met dat gekke kapsel. De middenvelder...

PSV heeft hernieuwde interesse getoond in Cambuur-huurling Marcel Ritzmaier. De Oostenrijkse aanvaller maakt een uitstekende indruk bij de...