Search
Close this search box.

‘Cruijff is niet te spelen’

Vanavond start de serie ‘Johan’ op de publieke omroep. Reinout Scholten van Aschat, die Cruijff speelt, geeft aan hoe lastig hij dat vond. “Je kan hem eigenlijk niet spelen. Niet alleen als voetballer op het veld, maar niet daarbuiten. Hij is zo’n onafhankelijke geest, hij is altijd zichzelf. Daarom wordt hij zo aanbeden”, aldus de acteur.

Ook de zaken die men niet kent maakt het lastig: “Niemand weet bijvoorbeeld hoe Cruijff een eitje bakt of hoe hij zijn sloffen aantrekt. Dat ik dat zelf kon bepalen, gaf mij wel een soort vertrouwen. Ik kon mijn eigen Cruijff maken, in plaats van hem na te doen.”

Ook het accent bracht de nodige moeite met zich mee: “Het is geen Jordanees accent zoals ik in De Heineken ontvoering moest toepassen. Johan komt uit Betondorp, daar spreken ze weer heel anders. Ik heb veel moeite gedaan om mij dat eigen te maken, ik oefende zelfs als ik aan het fietsen was. Soms betrap ik mij erop dat ik het accent van Cruijff nog gebruik in een gesprek.”

Cruijffs voetbalkunsten kon de acteur helaas niet evenaren: “Ik heb vroeger wel gevoetbald. Vooral met mijn broer Jeroen, maar die was veel beter dan ik”, aldus Reinout.

ook interessant

Mario Been en Racing Genk scheiden wegen. De 50-jarige trainer werd gisteravond ontslagen, na een dienstverband van tweeënhalf...

Roem in het vooruitzicht. Volle stadions, een oorverdovend kabaal bij het betreden van het veld en het zwaaien...

Misschien hebben jouw pa en ma je ook wel eens verboden om te FIFA’en. Omdat je je huiswerk...

Er is een foto opgedoken waarop we de kickbokser Badri Hari zien feesten met Winston Bogarde in Marokko....

Robin van Persie deelde vanmiddag een jeugdfoto met zijn volgers op Instagram. We zien de sterspits als jongeling...

Laten we eerlijk zijn, vrouwentennis kijk je als man niet alleen voor de mooie rally’s. Er komt op...