Search
Close this search box.
dokter geeft hartje aan patient-min (1)

Deze Mineralen en Spoorelementen zijn van Belang voor een goede Gezondheid

We willen graag een gezond leven stimuleren door middel van een goed voedingspatroon. Maar soms kan het goed zijn om je gezonde levensstijl aan te vullen met supplementen. Mineralen en spoorelementen zijn noodzakelijk voor een goede ontwikkeling van het lichaam, en om de gezondheid in stand te houden is het belangrijk om er genoeg van binnen te krijgen. Welke mineralen en spoorelementen zijn er en waarom zijn ze belangrijk voor ons?

Magnesium

Magnesium is een mineraal dat noodzakelijk is voor de vorming van botten en spieren. In het eten zit magnesium in onder andere graanproducten, melkproducten, noten en vlees. Magnesium draagt bij aan een goed functioneren van de overdracht van prikkels in zenuwen en spieren. Ook zorgt magnesium voor een goede werking van de enzymen. Magnesium Bisglycinaat bevat naast magnesium ook vitamine B6 en D3, waardoor het de bijkomende voordelen heeft dat het goed is voor het geheugen en leervermogen, en het geestelijk doorzettingsvermogen. Een tekort aan magnesium kan leiden tot slecht functionerende darmen of nieren, spierkrampen of vermoeidheidsklachten.

Calcium

Ook calcium is een noodzakelijk mineraal voor de opbouw van de botten. Calcium speelt ook een rol bij de bloedstolling, en bij het transport van andere mineralen als calcium en natrium. Het is daarom belangrijk om voldoende calcium binnen te krijgen via melkproducten, maar ook door graanproducten en sommige groenten. Het voldoende consumeren van calcium kan op latere leeftijd botontkalking tegengaan. Als je ouder wordt, wordt calcium minder goed opgenomen in het bloed. Het gevolg is dat botten langzaam ontkalken. Door vanaf jonge leeftijd calcium te consumeren, blijven de botten langer stevig.

Fosfor

Fosfor is een mineraal dat net als magnesium en calcium bijdraagt aan stevige botten, maar het is ook belangrijk voor de energiestofwisseling in het lichaam. Fosfor komt voor in melkproducten, vlees, vis, volkorenproducten en peulvruchten. Hoewel het lichaam niet gauw een tekort zal hebben aan fosfor, kan een intensief gebruik van bepaalde geneesmiddelen, waaronder maagzuurremmers, wel degelijk tot gevolg hebben dat een supplement raadzaam is. Een fosfor tekort kan leiden tot een verminderde eetlust, een pijnlijk gevoel in de spieren en botten en zelfs tot de vorming van nierstenen.

IJzer

IJzer is een spoorelement dat belangrijk is voor de vorming van hemoglobine. Hemoglobine is een eiwit dat zuurstof en koolstofdioxide door het bloed transporteert. Het is een onderdeel van de rode bloedcellen. IJzer zit in dierlijke producten, noten, peulvruchten en groene groenten. Een tekort aan ijzer kan leiden tot vermoeidheidsklachten, een bleke huid en onrustige benen. Wie zich tijdelijk minder fit voelt, kan er baat bij hebben om een ijzersupplement te nemen voor meer energie. In het ergste geval kan een ijzertekort bloedarmoede tot gevolg hebben.

Zink

Zink is ook een spoorelement en onderdeel van de enzymen. Enzymen zijn stoffen die betrokken zijn bij bepaalde processen in het lichaam, zoals de opbouw van eiwitten en de aanmaak van weefsel. Zink is van groot belang voor een goed functionerend immuunsysteem. Als je te weinig zink binnenkrijgt, ben je vatbaarder voor ziektes en infecties. Zink krijg je binnen door vlees, kaas, schelpdieren, noten óf graanproducten te eten. Wist jij al van al deze mineralen en spoorelementen af?

ook interessant

Fans uit Nederland en Turkije zijn bezorgd over de gezondheid van Wesley Sneijder. Verschillende Turkse media melden dat...

Voetballers moeten het uiterste uit zichzelf halen om optimale prestaties op het veld te kunnen neerzetten. Dat betekent...

Theo Janssen is alweer bijna klaar om terug op het trainingsveld te komen. De speler, die begin oktober...

Het kan in Nederland altijd koud worden, zelfs op momenten in de zomer. We zitten nu in de...

In een samenleving die steeds meer waarde hecht aan stijl, vinden veel het belangrijk om er altijd tiptop...

Het gaat niet goed met Rosanna Kluivert, de vrouw van Patrick en de moeder van Shane. Er is...