Search
Close this search box.
Copyright-ProShots-1074072

Bale naar Spanje: welke Britten gingen hem voor?

Britse voetballers staan er om bekend vooral op hun koude en vertrouwde eiland te blijven, maar Welshmen Gareth Bale lijkt een uitzondering op de regel met zijn recordtransfer naar Real Madrid. Toch is hij zeker niet de enige. Welke continentgenoten gingen hem ooit voor met een droomtransfer naar het buitenland? Een kleine selectie…

David Beckham

© Pro Shots
© Pro Shots

Het mag geen verrassing heten dat David Beckham op deze shortlist staat. De Engelse Manchester United-middenvelder genoot in 2003 belangstelling van zowel Barcelona als Real Madrid, maar vertrok uiteindelijk voor 35 miljoen euro naar Madrid. Grote prijzen wist Beckham bij de Spaanse club nooit te pakken: vlak voordat hij verkaste naar het Amerikaanse LA Galaxy’s sleepte Real nog wel de titel in de wacht.

Paul Lambert

© Pro Shots
© Pro Shots

Deze Schotse middenvelder vertrok in 1996 van Liverpool naar Borussia Dortmund en was bij die club de eerste Brit die de Champions League won.

Steve McManaman

© Pro Shots
© Pro Shots

Steve McManaman wordt vaak gezien als de meest succesvolste Brits voetballers in het buitenland. De middenvelder won bij Real Madrid als eerste Engelsman de Champions League (in 2000), pakte daarbij twee titels en twee keer de beker. Hij speelde overigens ook nog even samen met David Beckham toen die naar de Spaanse hoofdstad kwam.

Gary Lineker

© Pro Shots
© Pro Shots

Gary Lineker is nu vooral bekend als sportpresentator bij de BBC, maar deze oud-spits kon ook heel behoorlijk voetballen. Vandaar de interesse van Barcelona, dat hem in 1986 overnam van Everton. Veel indruk wist de Engelsman, ondanks 21 doelpunten, echter niet te maken. Onder Johan Cruijff raakte Lineker uiteindelijk zijn basisplaats kwijt bij de Catalanen en ging terug naar Engeland, om zijn carrière uiteindelijk in Japan af te sluiten.

Kevin Keegan

© Pro Shots
© Pro Shots

Deze Engelse middenvelder en aanvaller vertrok in 1977 naar Hamburger SV en kreeg in die tijd twee keer de titel van beste Europese voetballer van het jaar. In 1979 won hij met zijn ploeg de Bundesliga-titel en in 1980 verloor Keegan de Europa Cup-finale: van het Engelse Nottingham Forest nota bene.

John Charles

© Wikipedia
© Wikipedia

John Charles kwam net als Bale uit Wales en is waarschijnlijk een van de eerste Britse voetballers die naar het buitenland vertrok. Ook hij brak een transferrecord, toen hij in 1957 voor het bedrag van 56.000 pond van Leeds United naar Juventus verkaste. Scheelt dus maar weinig met die 100 miljoen voor Bale, hè? Charles scoorde in 155 wedstrijden liefst 93 maal voor Juve, won drie keer de Italiaanse titel en twee keer de nationale beker. In 1997 werd hij door fans van Juventus verkozen tot beste buitenlandse speler en was daarmee Michel Platini en Zinedine Zidane de baas.

En dan is er nog…

Natuurlijk houdt het lijstje hier niet op. Zo is er nog de Engelse Michael Owen, het eeuwige talent dat bij Real Madrid totaal mislukte. En de Welshmen Mark Hughes, die in de jaren ’80 met veel bombarie bij Barcelona werd gehaald, maar teleurstelde. Het is afwachten of Bale de torenhoge verwachtingen wel weet waar te maken…

ook interessant

Zangeres Shakira heeft vandaag haar nieuwe WK-lied, genaamd ‘La La La (Brazil 2014)’, gelanceerd. In de videoclip spelen...

Het zonnetje schijnt, de lucht is blauw, en dat betekent dat de bikinifoto’s je om de oren vliegen...

We kennen Peter Bosz allemaal als een wat nukkige, oude, kale man. Vergeleken met hem is zijn schattige...

Het is rond, Heracles Almelo gaat een baanbrekend en hypermodern voetbalstadion bouwen, waar veel clubs in de toekomst...

Mario Been doet het lekker met zijn club Racing Genk in België, hij heeft zijn contract net met...

De 300e en laatste interland van Jack van Gelder verliep niet zoals bij zijn afscheid past. Dit keer...