Search
Close this search box.
Ajax moet Europees presteren

Ajax moet Europees presteren om bij top aan te haken

Ajax beleefde een prachtig seizoen in 2018/2019. Voor het eerst in 5 jaar pakten de Amsterdammers de Eredivisie-titel, terwijl de dubbel voor het eerst sinds 2002 werd behaald. Ook in de Champions League gooide de club hoge ogen door met oogstrelend voetbal de halve finale te bereiken.

Dit seizoen kwam de club echter niet door de groepsfase van het miljoenenbal. Ajax overleefde 2 voorrondes en na 2 groepswedstrijden leken de Amsterdammers op de goede weg. Een 4-4 gelijkspel bij Chelsea, inclusief 2 rode kaarten voor Ajax, en een 1-0 nederlaag tegen Valencia in de Arena zorgden er echter voor dat Ajax met 10 punten en een 3de plek genoegen moest nemen met de Europa League in de 2de seizoenshelft.

Bij de Europese top aanhaken

Een pijnlijk eind van 2019 voor de regerend en 34-voudig landskampioen, die er alles aan doet om Europees weer mee te kunnen doen met de grootmachten. Zo zijn er investeringen in buitenlandse marketinginitiatieven en grote internationale sponsordeals. Ook het terughalen van Daley Blind voor 16 miljoen euro, het binnenhalen van Dusan Tadic en Quincy Promes voor respectievelijk 11,4 en 15,7 miljoen euro en het behouden van gewilde spelers zoals Hakim Ziyech en Nicolás Tagliafico laten dit zien. Dat het ten koste gaat van het ooit opgestelde salarisplafond en dat er nu hoge salarissen worden betaald is nu eenmaal het gevolg.

Met de halve finale in de Champions League vorig seizoen en een finaleplaats in de Europa League in 2017 lijkt de club inderdaad langzaam weer aansluiting met de Europese top te vinden. De ploeg van toenmalig trainer Peter Bosz verloor in de Europa League finale met 2-0 van 20-voudig Engels kampioen Manchester United, maar er was net als vorig seizoen alom lof voor de Amsterdammers.

Uitgerekend Manchester United is een schoolvoorbeeld voor Ajax wat betreft commercieel succes. United heeft de financiële en commerciële middelen om succesvol te zijn op en naast het veld. Volgens een rapport uit 2019 van KPMG heeft United een waarde van 3,207 miljard euro. Alleen Real Madrid heeft een hogere waarde met 3,224 miljard euro. Dat Ajax nog een grote stap heeft te zetten blijkt wel, aangezien de Amsterdammers daar nog geen 10 procent van waard zijn. Met een waarde van 315 miljoen euro zit de club in de buurt van 5-voudig Europa League winnaar Sevilla (352 miljoen euro).

Kansen van Ajax op 2019/2020 Europa League winst

Zowel Manchester United als Sevilla spelen in 2019/2020 in de Europa League en beide behoren volgens de bookmakers tot de favorieten voor toernooiwinst. Ook Ajax lijkt een goede kans te maken. Op 7 februari hebben de Amsterdammers bij Betway Footballwedden een quotering van 8,50 om de 2019/2020 Europa league te winnen. Alleen Sevilla, Manchester United en Inter Milan hebben een betere quotering. Sevilla, de club van Luuk de Jong, heeft een quotering van 8,00. Manchester United en Inter Milan hebben beide een quotering van 7,50.

De kansen van AZ, de enige andere Nederlandse ploeg nog actief in Europa, lijken een stuk kleiner. De club uit Alkmaar heeft een quotering van 67,00.

Punten pakken voor de coëfficiëntenlijst

Van de 4 ploegen waarmee Nederland de groepsfase van het 2019/2020 Europese seizoen begon, overwinterden er maar 2. Naast Ajax, wist AZ te overwinteren met een 2de plek in de poule achter Manchester United. Ondanks een 4-0 uitnederlaag en een 0-0 gelijkspel thuis tegen United, wisten ze 9 punten te pakken. Genoeg om door te gaan en tevens goede zaken te doen voor de Europese coëfficiëntenlijst. PSV en Feyenoord deden minder goede zaken met een 3de en 4de plek in de groep.

AZ en Ajax zijn nu dus de aangewezen clubs om Europees de o zo belangrijke coëfficiëntenpunten te pakken voor het Nederlandse voetbal. Momenteel staat Nederland met 35.150 punten 9de op de coëfficiëntenlijst (UEFA, februari 2020). Deze lijst, die gebaseerd is op de Europese resultaten van de afgelopen 5 jaar, bepaalt het aantal teams dat direct of indirect toegang heeft tot Europees voetbal. Rechtstreekse plaatsing voor de Champions League zou aanhaken bij de Europese top een stuk makkelijker maken.

Het is nu de vraag wat Ajax na alle investeringen kan presteren in de Europa League. Duidelijk is dat een goede prestatie nodig is om aan te haken bij de top, zowel commercieel als financieel, want goede prestaties in de Europa League leveren aardig wat extra geld op.

ook interessant

Kevin Strootman gaat door een blessure niet mee naar het WK, maar er gloort wel hoop voor Marco...

Een vers Eredivisie-seizoen betekent transfers en dat betekent… nieuwe voetbalvrouwen! Want je kunt er donder op zeggen dat...

De ‘voetbalsupporter’ van Villarreal die zondag in de competitiewedstrijd tegen FC Barcelona een banaan op het veld gooide,...

De voetbalvrouwen van de Franse selectie juichen hun partners steevast toe op de tribunes en na de klinkende...

Ajax heeft AZ-verdediger Nick Viergever vastgelegd. Dat heeft de regerend landskampioen via de officiële kanalen bevestigd. De verdediger,...

Laat een Ajacied een lijst van voormalig Ajax-verdedigers opstellen, en grote kans dat Toby Alderweireld erop staat. Vijf...