Search
Close this search box.
Ajax - Juventus ontmoetingen verleden

Afgaande op ontmoetingen in het verleden wordt Ajax – Juventus een zaadpot

Iedereen hoopte Porto of Spurs, het werd Juventus. Even slikken voor Ajax-fans, want het betekent een stugge Italiaanse tegenstander en de ontmoeting met ene C. Ronaldo. Ook uit het verleden kan Ajax weinig hoop putten. Kijk maar.

2010: Op voorsprong in eigen huis, toch ten onder

Ajax - Juventus 2010
© Pro Shots

De meest recente pot tegen Juventus, in de Europa League. Martin Jol was trainer, Luis Suarez en Cristian Eriksen speelden nog bij Ajax. Het werd thuis zo’n typische pot tegen een Italiaanse tegenstander. Ajax speelde beter, maar dolf toch het onderspit. Miralem Sulejmani (kennen we ‘m nog) zette de Amsterdammers op voorsprong, Amauri maakte die achterstand met twee doelpunten ongedaan. Uit wist Juve met een doelpuntloos gelijkspel de achtste finales veilig te stellen.

2004: Met Sneijder en Van der Vaart twee keer verlies

Ajax ontmoette Juve ook in het seizoen 2004/05, twee seizoenen nadat de Amsterdammers knap de kwartfinale van het miljardenbal hadden gehaald. Nagenoeg dezelfde spelersgroep (met onder andere Sneijder en Van der Vaart) stokte die jaargang in de groepsfase. Juventus was twee keer te sterk: uit en thuis werd er met 1-0 van de Oude Dame verloren. Oud-Ajacied Zlatan speelde destijds in het shirt van Juve.

1997: Afstraffing in Turijn

We mogen dan verder de tijd ingaan, de balans tegen Juve wordt er niet beter op. Ajax trof Juventus in 1997 in de halve finale van de Champions League en moest in een dubbele ontmoeting twee keer zijn meerdere erkennen. Spelers als Jari Litmanen, de broertjes De Boer en Marc Overmars konden weinig beginnen tegen de Italianen. In eigen huis verloor Ajax met 1-2, in de return liep de score zelfs uit tot 4-1.

1996: Geen tweede Champions League door strafschoppen en doping

Ajax - Juventus 1996
© Pro Shots

En een jaar eerder stond Juventus een tweede Champions League op rij voor Ajax in de weg. Juve wist de titelhouder na 90 minuten op 1-1 te houden en won de strafschoppenreeks. Daar kwam wel wat hulp van de clubarts aan te pas, zo bleek later. Andere Tijden Sport ontdekte in 2013 doping in de bloedwaarden van de Juventus-spelers. Niet dat Ajax daar toen nog iets aan had, want het misdrijf was verjaard.

1973: Cruijff’s Ajax pakte als enige een prijs tegen Juventus

We eindigen met een positieve noot, want wie anders dan het Gouden Ajax van de jaren 70 kreeg Juventus wél op de knieën? Dat gebeurde onder aanvoering van Johan Curuijff. Johnny Rep schoot de Amsterdammers in de Europa Cup-finale van 1973 naar de de derde cup op rij.

ook interessant

Nu Memphis Depay naar Manchester United verkast moet PSV op zoek naar een nieuwe linksbuiten. Hoog tijd om...

De Nederlandse tennisster Richèl Hogenkamp heeft donderdag na haar verloren partij in Rosmalen een doodsbedreiging ontvangen van een...

Van alle landen die deelnemen aan het WK in Brazilië is Australië het eerste land dat voet op...

We hebben FOX Sports-verslaggeefster Helene Hendriks hoog zitten, maar de bevallige presentatrice ging dit weekend even flink de...

We hebben al even niet zoveel van hem gehoord, El Hamdaoui vertrok door de achterdeur bij Ajax en...

Messi’s is de beste voetballer van de wereld. En dit filmpje is van een van de beste flipbookmakers...