Search
Close this search box.
8 overleden profclubs

8 Nederlandse profclubs die niet meer bestaan

Lang niet elke grote Nederlandse stad heeft een profclub; Wat bijvoorbeeld te denken van Haarlem of Amersfoort? Die steden speelden wel degelijk profvoetbal, maar de teams zijn al lang ter ziele. Net als de vier andere profclubs die Amsterdam naast Ajax telde! Wij zetten acht vergane clubs op een rijtje. Ken jij ze?

8. HFC Haarlem

HFC Haarlem
© Wikipedia

Haarlem ging in 2010 failliet, maar pakte in zijn lange geschiedenis (opgericht in 1889) één keer de landstitel en twee keer de KNVB-beker.

Dat was in vervlogen tijden, want daarna waren de ‘Roodbroeken’ vooral in de lagere regionen van de Eredivisie en Eerste Divisie actief. Haarlem speelde nog wel één keer Europees voetbal, toen met Ruud Gullit (zie rechtsboven) de vierde plaats in de Eredivisie werd veiliggesteld.

7. RBC Roosendaal

RBC Roosendaal
© Pro Shots

RBC Roosendaal wisselde als betaalde voetbalclub periodes in de Eerste Divisie en de Eredivisie af en contracteerde spelers als Pierre van Hooijdonk en Regi Blinker. De club werd in 2011, na financiële problemen, opgeheven en komt sinds 2012 uit bij de vijfde klasse-amateurs, onder de naam RBC.

6. AGOVV

AGOVV Apeldoorn Dries Mertens
© Pro Shots

AGOVV legde in 2013 definitief het loodje als profclub, en komt nu uit als amateurploeg in de Tweede Klasse. Toch trokken de Apeldoorners voor die tijd de aandacht als kweekvijver van talent: zo speelde Klaas-Jan Huntelaar voor AGOVV, net als de Belgische toppers Dries Mertens en Nacer Chadli.

5. FC Wageningen

FC Wageningen
© Wikipedia

Het doek viel in 1992 voor de thuisclub van Stadion Wageningse Berg. Onder andere oud-Ajacieden Jan van Halst en Dick Schoenaker droegen het shirt van de Gelderse ploeg.

Veel hoogtepunten beleefde Wageningen niet, op één wedstrijd na: in 1977 werd PSV in Eindhoven met 1-6 in de pan gehakt. Het is nog steeds de grootste thuisnederlaag voor PSV ooit.

4. SC Amersfoort

Het faillissement van SC Amersfoort in 1983 luidde het einde van het profvoetbal in de een-na-grootste stad van Utrecht in. In zijn jaren in het profvoetbal was Amersfoort enkel in de Eerste Divisie actief en wist maar één periodetitel te behalen. In het AD geven enkele Amersfoorters aan dat de herinneringen aan de club zo zijn vervaagd, dat er amper fanartikelen uit die tijd terug te vinden zijn.

3. SC Veendam

SC Veendam
© Pro Shots

Langdurige financiële problemen zorgden ervoor dat de tweede profclub van Groningen in 2013 definitief verdween. De vele benefietacties (zie boven) mochten niet baten. Veel successen behaalde Veendam niet: de cultclub promoveerde weliswaar twee keer naar de Eredivisie, maar degradeerde het jaar daarop weer. Onder andere Johan Derksen en Leo Beenhakker droegen ooit het shirt van Veendam.

2. FC Hilversum

FC Hilversum
© Wikipedia

Ook mediastad Hilversum was ooit de thuisbasis van een profclub. FC Hilversum is alweer decennialang een amateurclub, maar kwam van 1955 tot 1968 uit in het betaalde voetbal en had zijn thuisbasis op Gemeentelijk Sportpark Hilversum. De club was regelmatig actief op het hoogste niveau, maar behaalde nooit andere successen dan dat.

1. FC Amsterdam

FC Amsterdam
© Wikipedia

Met een fusie deden de drie Amsterdamse profclubs Blauw-Wit, DWS (dat eerder al fuseerde met BVC Amsterdam) en De Volewijckers een ultieme poging om de strijd met Ajax aan te gaan.

Het gloednieuwe FC Amsterdam ontstond in 1972 en speelde zijn wedstrijden in het Olympisch Stadion. Het begin was veelbelovend: zo wist de ploeg in het seizoen 1974-75 een Europese overwinning op Internazionale te behalen en werden in hetzelfde seizoen Ajax en Feyenoord verslagen.

Dat succes bleek van korte duur: de degradatie van FC Amsterdam in 1978 was een voorbode van het einde. Het toeschouwersaantal slonk, waardoor het doek in 1982 definitief viel voor de tweede club van de hoofdstad.

ook interessant

Uit alles is een slaatje te slaan, zelfs de naderende uitschakeling van het Nederlands elftal. Wolter Kroes heeft...

Heftig nieuws uit Rusland. Een middenvelder van Anzhi Machachkala, de oude club van Guus Hiddink, werd daar in...

In Engeland kunnen ze er wat van en zeker bij de beruchtste club van Engeland, Millwall. Daar breekt...

Natuurlijk, Louis van Gaal kan best blij zijn met een goal. De bondscoach van Mexico, Nederlands’ tegenstander van...

Lionel Messi is afgelopen weekend verhoord door de Spaanse politie. De sterspeler wordt gelinkt aan een drugszaak waarbij...

De Nederlandse voetbalwereld staat deze dagen stil bij de droevige situatie van Abdelhak Nouri. Rivaliteit telt even niet,...