Search
Close this search box.
Voetbalfeiten die iedereen kent, maar niet waar zijn

7 voetbalfeitjes die iedereen kent, maar helemaal niet waar zijn

Er zijn van die weetjes die niet eens voorbij komen in een quiz, omdat ze te gemakkelijk zijn. Toch is veel van die ‘algemene kennis’ je reinste onzin. Geïnspireerd door deze tweet hebben wij zeven onjuiste voetbalmythes op een rij gezet, zodat je lekker bijdehand kunt doen op feestjes.

1. ‘San Siro verandert van naam als Inter er speelt’

Het stadion van AC Milan heet niet San Siro
© Pro Shots

AC Milan en Internazionale spelen hun thuiswedstrijden in hetzelfde stadion, en als Inter het gras betreedt heet San Siro ineens Giuseppe Meazza. Nope, nee, geen sprake van: Milan’s stadion heet altijd Giuseppe Meazza, ook als de AC er speelt. Bijnaam San Siro is ontleend aan de wijk waarin het complex staat.

2. ‘Vlaar’s gemiste penalty op het WK 2014 zat wél’

Na de uitschakeling van Oranje op het WK 2014 doken opmerkelijke beelden op. Vlaar’s mislukte schot in de strafschoppenserie leek alsnog het doel in te rollen. Had die penalty niet moeten tellen, vroeg rouwend Nederland zich af? Zijn we ontzettend benadeeld? Nee hoor. Een camera achter doel legde vast dat de bal voor de lijn stil bleef liggen.

3. ‘Roberto en Dino Baggio zijn broers’

Dino Baggio is geen familie van Roberto Baggio
© Pro Shots

De legendarische Roberto Baggie speelde in het Italiaanse elftal regelmatig samen met Dino Baggio, zijn onbekendere broer. Eh, niet dus. Dino is geen broer van Roberto. Sterker nog, de twee zijn niet eens familie. Dino speelde drie WK’s (waaronder een WK-finale), maar stond voortdurend in de schaduw van Roberto. Tik zijn naam in op Google en je krijgt nog altijd ‘broer’ als belangrijkste suggestie. Sneu.

4. ‘Koeman werd in Barcelona Sneeuwvlokje genoemd’

Koeman werd geen Sneeuwvlokje genoemd
© Pro Shots

Iedereen weet dat Ronald Koeman in zijn tijd bij FC Barcelona de bijnaam ‘Sneeuwvlokje’ had, ontleend aan een albino-gorilla in de dierentuin van Barcelona. Nonsens, vertelt Barcelona-kenner Edwin Winkels. Koeman werd bij Barca ‘Tintin’ genoemd, een verwijzing naar de stripheld Kuifje.

5. ‘Ronald de Boer werd verhuurd aan FC Twente’

Ronald de Boer werd verkocht aan FC Twente
© Pro Shots

Ronald de Boer speelde in het begin van zijn loopbaan kort voor FC Twente. Dat was uiteraard op huurbasis, toch? Niet dus. Ajax verkocht het toptalent doodleuk aan de Enschedeërs. Bij die transfer was een bedrag van één miljoen gemoeid, meldde De Telegraaf in 1991. De 21-jarige De Boer scoorde aan de lopende band in het oosten, waarop Ajax hem in zijn tweede seizoen voor Twente terughaalde. Daar moesten ze de volle pond voor betalen.

6. ‘Cruijff werd in Barcelona El Salvador genoemd’

El Clasico wordt groots eerbetoon aan Cruijff
© Pro Shots

De legendarische Johan Cruijff stond in Barcelona liefkozend bekend als ‘El Salvador’ – de verlosser. Toch? Ook die mythe wordt door Edwin Winkels ontkracht. Cruijff stond in Barcelona bekend als ‘El Flaco’, oftewel de magere. Een stuk minder goddelijke bijnaam. El Salvador komt uit de koker van een Telesport-journalist.

7. ‘Stam schoot zijn penalty op het EK 2000 over’

Je roept het vast wel eens als iemand zijn strafschop torenhoog overschiet: “Hey, een Stammetje!” Uiteraard doel je daarmee op Stam’s beruchte penalty op het EK 2000. Maar guess what: de verdediger schoot helemaal niet over. Hij raakte de lat! Geloof je ons niet? Als je goed kijkt naar onderstaande video (1:12), kun je zien dat het schot op de lat uiteen spat. Dat maakt de uitslag natuurlijk niet minder waardeloos.

ook interessant

Terwijl Cristiano Ronaldo enigszins van zijn voetstuk valt, komt ook die andere stervoetballer er dit seizoen niet zonder...

Hans Kraay jr. wordt niet zelden beschimpt en bespot in het programma Voetbal International, maar gisteravond kon de...

Naast het razend populaire televisieprogramma zijn ook de boeken over Voetbal Inside een doorslaand succes. Of het nou...

Er is politieke kritiek op het besluit van Vitesse om een Israëlische speler thuis te laten van trainingskamp....

Zo’n 22 jaar geleden werd de cup met de grote oren verzilverd, en Ajax heeft tot op de...

De Ierse voetbalfans hebben zich dit EK, als een van de weinige supportersgroepen, al regelmatig van hun goede...