Search
Close this search box.
6 dingen die wel en niet helpen tegen de kou

6 dingen die wel (en niet) helpen tegen deze kou

Ja ja, het is weer eens KOUD in Nederland. Tijd om wat mythes over de vrieskou uit de wereld te helpen. Helpt een muts eigenlijk wel? En is het wel of niet slim om alcohol te drinken om warm te worden? Wij zetten het even op een rij.

6. Zorg eerst dat je zelf warm wordt

Je eerste reflex als je vanuit de vrieskou je huis instapt is de thermostaat omhoog douwen. Toch kun je beter zorgen dat je eerst zelf wam wordt. Het is immers gemakkelijker om je lichaamstemperatuur omhoog te schroeven dan een hele kamer warm te stoken. Trek dus eerst een warme trui aan voor je die kachel op graadje 23 zet!

5. Let ook op je huisdier

Kat in de sneeuw
© Instagram

Eerst effe dit: mocht je een hond of kat hebben rondlopen, zorg dan ook dat je trouwe viervoeter het warm genoeg heeft. Ondanks dat zachte vachtje zijn huisdieren niet gewend aan extreme temperaturen. Als het keihard vriest, is het dus beter om Minoes niet naar buiten te laten en een wandeling met Fikkie te beperken tot tien minuten.

4. Wissel tussen warme en koude douches

Het klinkt misschien knettergek om een koude douche op je bevroren lichaam te zetten, maar toch is het een goede langetermijnoplossing om warm te blijven. Een warme douche zorgt ervoor dat je snel warm wordt, maar een koude douche verbetert de bloedcirculatie tussen je huid en je organen. En daardoor blijf je warm.

3. Dik zijn helpt tegen kou

Lichaamsvet is een belangrijke factor in de bestrijding van kou. Als je mager bent, heb je het dus sneller koud. Door meer in de kou rond te lopen, went je lichaam aan lagere temperaturen. Dat zou te maken hebben met het zogenaamde ‘bruine vet’, dat energie in warmte omzet. Vaker in de kou rondlopen geeft dat bruine vet een boost, zo blijkt uit onderzoek.

2. Ja, een muts helpt echt

Een muts helpt tegen de kou
© Instagram

Je moeder dramt al je hele leven dat je een muts moet opzetten, maar ze heeft een punt. Hoewel het bullshit is dat je via je hoofd de meeste warmte verliest, is het wél belangrijk om elk deel van je lijf te isoleren om warm te blijven. Die muts en handschoenen zijn dus een goed idee en een extra shirt onder je wollen trui ook geen overbodige luxe. Laagjes, dus!

1. Pas op met alcohol

Bier drinken met kou

Het klinkt aanlokkelijk om een flinke borrel naar binnen te gooien als je de vrieskou instapt. Van een biertje in je lijf krijg je het immers warm. Maar toch: doe het met mate. Alcohol zorgt er voor dat je lichaamstemperatuur sneller keldert dan de koers van de bitcoin. Dat komt bijvoorbeeld omdat alcohol de mechanismen die je lichaam gebruikt om warm te blijven (zoals bibberen) uitschakelt.

ook interessant

Voor de 17-jarige Niek van der Velden was het Olympische avontuur van korte duur. De snowboarder liep een...

The Journey komt terug in FIFA 18, en Alex Hunter’s nieuwe seizoen begint met een toptransfer. Maar EA...

Ronald Koeman is nooit door de KNVB benaderd voor de functie van bondscoach. Dat schrijft de directeur betaald...

Er was vandaag een heuse hoofdrol weggelegd voor een Nederlander op het WK van clubteams, tijdns de wedstrijd van...

Na een jaartje in de Verenigde Staten heeft Nigel de Jong het wel weer gezien aan de andere kant van...

Het Nederlandse Davis Cupteam bij de mannen kende een ongekend verloop afgelopen weekend. Na een 2-0 achterstand op...