Search
Close this search box.
Bekendse Nederlandse voetbalcommentatoren

De bekendste voetbalcommentatoren gerankt: van ijzersterk naar dramatisch

Voetbalcommentatoren. Het is een enorme bron van ergernis, maar we kunnen tegelijkertijd niet zonder. Alle bekende voetbalcommentatoren op een rij: van Wytse van der Goot en Jeroen Elshoff, tot Sierd de Vos en Leo Driessen. Gerankt van geweldig, naar niet om aan te horen.

1. Wytse van der Goot

Wytse van der Goot werd onlangs in een online peiling aangewezen als beste commentator van Nederland. Van der Goot werkt(e) voor Veronica, Ziggo Sport, ESPN en SBS. Naast commentator werkt Van der Goot ook als verslaggever en presentator. Hij is in 1982 geboren in Bussum en studeerde journalistiek. Weetje: hij is het broertje van radio-sidekick Jelte van der Goot.

Wytse van der Goot is de beste commentator van Nederland
© Pro Shots

2. Sierd de Vos

Er zijn ongetwijfeld heel veel mensen die Sierd de Vos ergens onderaan hebben staan, maar in het verleden kwam hij steevast uit de bus als populairste commentator tijdens peilingen. Zijn controversiële commentaar met veel anekdotes, grappen en poespas wordt ook door veel mensen gewaardeerd. Het was niet voor niets dat mensen jarenlang petities hielden om El Sierd commentator te laten worden van de videogame FIFA, wat hij uiteindelijk ook werd.

3. Evert ten Napel

Evert ten Napel is weleens een kloteverslaggever genoemd, maar uiteindelijk blijft het gewoon een levende legende. Ten Napel is bij velen vooral bekend door zijn rol als FIFA-commentator samen met Youri Mulder. ‘Cruijff zou zeggen dat de verdediging zo lek als een mandje is’, ‘Die bal gaat richting de cornervlag’, ‘Hij plukt de bal uit de lucht alsof het een appel is’, ‘Eyong Tarka Enoh’ en ‘Knip, ik heb je daar aan de zijlijn.’ Wat een nostalgie!

4. Jeroen Grueter

Jeroen Grueter is al sinds jaar en dag de beste commentator van de NOS. De Utrechter (geboren in 1969) houdt van een serieus verslag, maar brengt met zijn stem ook spanning in de wedstrijd. Het is niet voor niets dat FIFA hem als co-commentator aanstelde toen het contract van Ten Napel en Mulder afliep.

5. Vincent Schildkamp

Sinds 2013 is Vincent Schildkamp werkzaam voor ESPN (voorheen FOX Sports). Hij heeft zich de afgelopen jaren opgewerkt tot een van de bekendste commentatoren in de Nederlandse voetbaljournalistiek. Hij verslaat niet alleen wedstrijden bij ESPN, maar ook bij Talpa en RTL. Zo is hij regelmatig te horen bij de grootste Champions League-wedstrijden.

6. Teun de Boer

Teun de Boer is een van de meest talentvolle voetbalcommentatoren van dit moment. Mensen vragen zich dan ook vaak af wat zijn leeftijd is. Teun de Boer is op dit moment 31 jaar oud. Hij werkt voor ESPN, Viaplay en RTL 7. Ook hij is regelmatig de commentator bij Champions League-wedstrijden en duels van Ajax, Feyenoord en PSV in Europa.

De 20 bekendste Nederlandse commentatoren, van goed naar slecht: Teun de Boer leeftijd
© Instagram

7. Martijn van Zijtveld

Martijn van Zijtveld is niet alleen commentator bij het voetbal, maar is bij Viaplay ook regelmatig te horen als commentator van het darten. Van Zijtveld werkt verder voor ESPN, Veronica en RTL. Daarnaast staat hij bekend als groot Arsenal-fan en heeft hij zijn eigen podcast: de ArseNL-podcast. Van Zijtveld studeerde geschiedenis aan de UvA, waar hij zich specialiseerde in sportgeschiedenis. Daarnaast is hij verzamelaar van voetbalshirts.

8. Jeroen Elshoff

Ook Jeroen Elshoff is relatief populair als commentator. Hij werkt voor de NOS en wordt regelmatig op de wedstrijden van het Nederlands elftal gezet. Elshoff is in 1977 geboren in Alkmaar en studeerde journalistiek in Utrecht. Via vele omwegen in de televisie- en schrijvende journalistiek kwam hij uiteindelijk bij de NOS terecht, waar hij wekelijks te horen is als voetbalcommentator bij de Eredivisiewedstrijden.

9. Koert Westerman

Johan Derksen zei ooit dat Koert Westerman misschien wel de beste commentator van Nederland is, maar ten onder gaat aan zijn eigen overdreven enthousiasme. Westerman is wekelijks te horen als commentator bij ESPN en praat vaak het schakelprogramma aan elkaar. Koert is een meester in woordspelingen en wordt al opgewonden van een strakke inspeelpass. Hij studeerde Nederlands aan de Universiteit van Utrecht en heeft hiervoor gewerkt als woordvoerder, communicatiestrateeg, copywriter en communicatie-adviseur.

10. Sjors Blaauw

Sjors Blaauw werkt als verslaggever en commentator voor ESPN. Ook hij is erg creatief met taal. Een prachtgoal in een draak van een wedstrijd noemde hij ooit ‘De Mona Lisa in een lijst van de Ikea’. Blaauw heeft mediastudies gedaan aan de Hogeschool van Amsterdam en werkt tevens voor NH Nieuws en als copywriter.

11. Michiel Teeling

We zijn inmiddels aangekomen bij de middelmaat van ESPN. Teeling is in 1980 geboren te Wormerveer. Hij begon zeventien jaar later aan zijn opleiding aan de School voor Journalistiek. Ooit werkte hij fulltime voor NOS Teletekst, maar inmiddels voorziet hij de ESPN-kijkers van commentaar. Leuk feitje: wist je trouwens dat Teeling samen is met de dochter van Evert ten Napel?

12. Mark van Rijswijk

Zijn enthousiasme kan aanstekelijk werken, maar ook irritatie oproepen. Mark van Rijswijk heeft geen typische commentaarstem. Het stemgeluid dat zijn keel produceert, is nogal hoog, maar kennis van zaken kun je hem niet ontzeggen. Hij heeft een enorme verzameling voetbalboeken en heeft lezen als een van zijn grote hobby’s.

De 20 bekendste Nederlandse commentatoren, van goed naar slecht: Mark van Rijswijk
© Instagram

13. Leo Oldenburger

In 1965 werd Leo Oldenburger geboren in Emmen. Hij is al meer dan 25 jaar voetbalcommentator. De mensen zullen hem vooral kennen als de stem van het Nederlands elftal. In de jaren dat de NOS de rechten van Oranje niet had, was Oldenburger steevast de commentator bij SBS 6 van Nederland. Tegenwoordig werkt hij vooral voor ESPN, maar ook als dj bij Radio Veronica.

14. Jan Roelfs

Langzaam maar zeker gaan we richting de irritante voetbalcommentatoren des lands. Jan Roelfs is een van de meest ervaren verslaggevers uit de voetbalwereld. Hij verzorgt namens de NOS sinds 2002 commentaar bij voetbal-, tennis- en langlaufwedstrijden. Sinds medio 2012 zit ook paardensport in zijn pakket. Roelfs viel altijd op door de Braziliaanse o uit te spreken als oe-klank, zoals Brazilianen dat zelf ook doen. Zo was het geen Ronaldo, maar Ronaldoe en en Romario maar Romarioe.

15. Philip Kooke

Ook Philip Kooke heeft er al een hele loopbaan op zitten bij de NOS. Hij staat eigenlijk meer bekend als hockeycommentator, maar doet ook regelmatig het commentaar bij de Eredivisiesamenvattingen. Naast commentator is Kooke ook actief als schrijvend journalist.

16. Arno Vermeulen

Arno Vermeulen wordt door Johan Derksen altijd ‘De witte Chinees’ genoemd. Vermeulen is bij de NOS de coördinator van de commentatoren, maar schuift ook zelf regelmatig aan in het commentaarhokje. Mede door zijn sterke mening aan tafel bij Studio Voetbal, kan lang niet iedereen Vermeulen goed hebben. Vermeulen werd in 1960 geboren in Alkmaar en groeide uit tot chef voetbal bij de NOS.

De 20 bekendste Nederlandse commentatoren, van goed naar slecht: Arno Vermeulen
© Pro Shots

17. Joris van den Berg

Joris van den Berg is waarschijnlijk de meest besproken commentator van de NOS. Hij doet allerlei sporten: van atletiek, tot wielrennen en de Eredivisiesamenvattingen. Joris is een meester met taal, nóg extremer van Koert Westerman. Maar ook hij vangt veel wind met zijn enthousiasme. Joris van den Berg wordt daardoor op sociale media buitengewoon vaak ‘irritant’ genoemd. Zelfs zo erg dat de kijkers van de Tour de France weer terugverlangden naar Herbert Dijkstra en Maarten Ducrot.

18. Emile Schelvis

Sinds 2015 werkt Emile Schelvis als commentator voor Ziggo Sport. De Rotterdammer is gespecialiseerd in Italiaans voetbal, maar is desondanks niet erg populair. Een commentator wordt vaak geacht neutraal te zijn, maar Schelvis aarzelt niet om zijn ongezouten mening te geven. Vroeger schoof hij ook regelmatig aan als gast bij het televisieprogramma VI, maar hij wilde daar niets meer mee te maken hebben toen ze een filmpje hebben laten zien van Schelvis die op zijn bek ging tijdens zaalvoetbal. Kom op Emile, beetje zelfspot!

19. Frank Snoeks

Frank Snoeks werd jarenlang door de NOS op de grootste wedstrijden van het jaar gezet. Van Champions League-finales tot WK-finales, Snoeks was dé oogappel van Vermeulen. Toch wekte hij bij veel kijkers vooral ergernis. Hij werd regelmatig ‘babbelziek’ genoemd en lulde vijf kwartier in een uur. Inmiddels is de 67-jarige IJmuidenaar aardig aan het afbouwen. Toch opmerkelijk dat een commentator met zo’n cv helemaal niet populair was bij velen.

20. Leo Driessen

Tot slot sluiten we af met de minst populaire voetbalcommentator van Nederland. In het verleden zijn meermaals petities gehouden om Leo Driessen van de buis te halen. Door Ajax-fans, door Feyenoord-fans én door neutrale kijkers. Telkens weer zonder succes.

“Ik zou er echt een maandelijkse bijdrage voor over hebben die ervoor zorgt dat Leo Driessen geen wedstrijden van Ajax meer mag verslaan”, sprak een Twitteraar ooit. “Krijg echt een trommelvliesontsteking van die man.”

De 20 bekendste Nederlandse commentatoren, van goed naar slecht: Leo Driessen
© Pro Shots

Fans stonden dan ook te springen toen hij vorig seizoen zijn afscheid aankondigde. “Ik vond het mooi om te doen en ik wens u allemaal het beste toe, ook zij die mij dat niet wensen”, waren zijn laatste woorden vorig seizoen. Inmiddels is Driessen weer wekelijks als

ook interessant

Waar ze nou precies ruzie over hebben weet niemand meer precies, maar het schijnt iets met Heerenveen te...

Adam Maher ligt onder vuur. Het roddelblad Weekend bracht deze week foto’s naar buiten van Maher, die zich...

Anthony Lurling vertrekt nog voor het einde van deze transferperiode. De speler heeft zaterdag naar verluidt zelfs al...

Er staat weer een weekje Europees voetbal op het programma. Feyenoord en PSV spelen donderdag in de Europa...

Het gerucht ging al langer dat Jack van Gelder in beeld was bij SBS6 om de vers vergaarde...

En we eindigen de berichtgeving over Neymar Jr. vandaag met zijn laatste groet. Eerder kon u al lezen...