Search
Close this search box.
5-bizarre-weetjes-over-voetbal-in-de-vs

5 bizarre weetjes over voetbal in de USA

De Verenigde Staten en voetbal, het is een opmerkelijke combi. Waar ze in Zuid-Amerika het spelletje zowat als afgod vereren, zo anders wordt er in het noorden naar de populairste sport ter wereld gekeken. Vijf bizarre weetjes over voetbal in de VS!

5. “Voetbal is een mietjessport”

Voetbal wordt in de VS vaak weggezet als een ‘mietjes- en vrouwensport’ (zie ook #3), minderwaardig aan nationale trotsen als honkbal, ijshockey, basketbal en natuurlijk American Football. Nu zou je die laatste sport kunnen zien als rugby voor pussy’s, maar dat terzijde. Toch lijkt voetbal ietsie meer aanzien te krijgen. Zo werden de WK-wedstrijden goed bekeken en nam president Barrack Obama hoogstpersoonlijk contact op met captain Tim Howard. Een conservatieve politica beschreef die groeiende populariteit overigens als ‘moreel verval’.

Voetbal is een pussy-sport

4. Amerikanen weten NIETS van voetbal

Door de aanhoudende aversie zijn maar weinig Amerikanen bekend met de ins- en outs van het mooiste spelletje op aarde. Dat wordt pijnlijk duidelijk in onderstaande video, waar willekeurige mensen op Time Square vragen voorgeschoteld krijgen over het WK 2014. De antwoorden zijn behoorlijk schokkend: zo denkt een gozer met een Real Madrid-shirt (dat dan weer wel) dat de Koninklijke mee deed aan het toernooi…

3. Damesvoetballers zijn celebrity’s

Er is één segment van het voetbal wél populair in de Verenigde Staten: vrouwenvoetbal! Dat blijkt ook uit de prijzenkast van het Amerikaanse dameselftal, want de vrouwen pakten maar liefst vier keer goud op de Olympische Spelen en verzilverden tweemaal de wereldbeker. Sexy damesvoetballers als Alex Morgan en Hope Solo zijn bovendien ware celebrity’s; laatstgenoemde was zelfs één van de sterren wiens naaktfoto’s op straat lagen na de grote iPhone-hack van vorig jaar.

2. Veel Engelse clubs hebben Amerikaanse baas

Voor een land dat zo weinig op lijkt te hebben met foeballe, zijn er verbazingwekkend veel Engelse clubs in bezit van een rijke Amerikaan. Manchester United, Arsenal, Liverpool, Aston Villa, Fulham én Sunderland hebben allemaal een eigenaar uit het ‘land of the free’. Maar waarom eigenlijk?

Veel Engelse clubs hebben Amerikaanse eigenaar

1. Amerika als voetballerbejaardentehuis

Ondanks de gematigde voetbalcultuur staat de Verenigde Staten ook bekend als toevluchtsoord voor voetballers in de herfst van hun carrière. Dat is al langer zo: onder andere Johan Cruijff en Willem van Hanegem vertrokken ooit naar de andere kant van de oceaan. Meer recentelijk kozen sterren als David Beckham, Thierry Henry, Steven Gerrard en David Villa voor een club in de VS.

ook interessant

Feyenoord-fans hebben het de laatste weken liever niet over hun eigen club, dus wordt de focus maar verlegd...

Het leek onmogelijk, maar dit nieuws zal de ontluisterende transformatie van Yolanthe naar de achtergrond verdrijven. Frank de...

Sven Kramer liet tijdens het Sportgala op ludieke wijze zijn voorkeur voor de sportman van het jaar merken....

Voormalig Ajacied Tarik Oulida moet mogelijk voor vijf jaar de cel in voor oplichting. Het eens zo grote...

Wat een heerlijk leedvermaak in Frankrijk gisteren: de selectie van Wales gaat volledig uit hun plaat bij de...

Heiko Westermann vertrekt na een seizoentje uit Amsterdam, en daar zullen weinig Ajax-fans rouwig om zijn. De verdediger...