Search
Close this search box.
5 topclubs die in crisis zitten

5 absolute topclubs die net zo in de problemen zaten (of zitten) als Real Madrid

Ajax-fans wrijven zich in hun knuistjes, want het gaat ronduit beroerd met Real Madrid. De ‘Koninklijke’ laat tegen de ene na de andere rare tegenstander punten liggen en staat op 10 punten achterstand van koploper FC Barcelona. Zijn er vaker topclubs zó door het ijs gezakt? Ja hoor. Wij hebben er vijf op een rij gezet.

5. AC Milan

Higuain bij AC Milan
© Pro Shots

Moeilijk voor te stellen dat AC Milan in het begin van de eeuw drie keer een Champions League-finale speelde en twee keer won. Milan’s laatste succes dateert uit 2011, toen de titel werd veroverd. De teloorgang begon kort daarna. Meestal eindigde Milan op een zesde of zevende plaats, met als dieptepunt een 10e plaats in 2015. Oorzaak? Een onbegrijpelijk transferbeleid, dat weer te wijten is aan de schimmige financiële situatie. Coach na coach moest de afgelopen seizoenen het veld ruimen in Milaan. Bijvoorbeeld Clarence Seedorf, die als speler van Milan nog zo succesvol was.

4. Borussia Dortmund

Klopp bij Borussia Dortmund
© Pro Shots

Jurgen Klopp maakt furore bij Liverpool en leidde de Reds én Borussia Dortmund naar een Champions League-finale. Toch kreeg Klopp zijn ‘Schwarzgelben’ in 2014 niet op de rit. Da’s zacht uitgedrukt, want Borussia ging met een 17e plaats jankend de winterstop in. Misschien had het vertrek van topspits Robert Lewandowski er iets mee te maken, of het feit dat Klopp zijn vertrek had aangekondigd. Gelukkig voor alles dat Dortmund liefhad werd degradatie afgewend en knokte Borussia zich naar een zevende plaats.

3. Manchester United

Van Gaal bij Manchester United
© Pro Shots

Er ging bar weinig fout bij United onder Alex Ferguson. Dat hebben fans gemerkt na het vertrek van de Schot. David Moyes en Louis van Gaal konden beiden het succes van Fergie niet voortzetten (op een FA Cup na) en werden er vroegtijdig uitgekieperd. Daarnaast kon het spel van de Red Devils prima bestempeld worden als ‘zaadvoetbal’. Dat spel werd er onder José Mourinho niet beter op, al mocht ten koste van Ajax wel een Europa League bijgezet worden. Schrale troost, want op een nieuw kampioenschap wachten United-fans al vijf jaar. Die titel komt er ook dit jaar niet. Onder de inmiddels ontslagen Mourinho zakte United af naar een kansloze zesde plaats.

2. Juventus

Zlatan bij Juventus
© Pro Shots

De ‘Oude Dame’ belandde in 2004 niet in crisis door sportieve wanprestaties, maar door een matchfixing-schandaal. Sportief directeur Luciano Moggie bleek Serie A-wedstrijden te beïnvloeden. Er werd Juve een fikse straf opgelegd: degradatie naar de Serie B en negen strafpunten. Door het incident begon een ware exodus van stervoetballers. Onder ander Patrick Viera en Zlatan Ibrahimovic hielden het voor gezien in Turijn, terwijl clubiconen als Gianluigi Buffon en Pavel Nedved Juventus wél trouw bleven. Het werd een jaartje op de blaren zitten, want in de Serie B werd Juventus moeiteloos kampioen.

1. FC Barcelona

Marc Overmars bij FC Barcelona
© Pro Shots

Camp Nou staat bekend als bakermat van het voetbal, maar aan het begin van de eeuw ging het ronduit beroerd in Catalonië. Joan Gaspart, destijds voorzitter, wordt meestal als grote schuldige van de crisis aangewezen. Onder zijn bewind won Barca van 2000 tot 2003 geen enkele prijs. Het seizoen 2002/03 was bij uitstek een drama. Barca eindigde zesde in de competitie en speelde geen rol van betekenis in Europa. Louis van Gaal nam de boel halverwege over, maar kon het niet recht breien. Een andere Nederlander, Frank Rijkaard, kreeg de boel wél op de rit en liet ene Lionel Messi debuteren.

ook interessant

Irritante reclames schijnen te werken, en dat is waarschijnlijk de reden dat we sinds een paar weken de...

Iedereen die voetbal kijkt zal het ongetwijfeld zijn opgevallen. Steeds meer teams zijn vandaag de dag te zien...

Liefst 188 dagen hebben we het moeten doen zonder de knotsgekke, maar toch altijd aantrekkelijke eredivisie. Gelukkig is...

Het gaat de verkeerde kant op met Cristiano Ronaldo. Het vuur ligt de steraanvaller al aan de schenen...

Veel voetballers hebben weinig te klagen over het geld dat ze verdienen. Zeker voetballers in de (sub)top van...

We moeten de droge en chagrijnige opmerkingen van Gertjan Verbeek al een tijdje missen in de Eredivisie, want...