Search
Close this search box.
4 toplanden die ook in crisis zaten

4 toplanden die ook in diepe crisis zaten, maar er sterker uitkwamen

Het is één en al drama in kamp Oranje. Na de afwezigheid op het EK 2016 lijken we nu ook hard op weg het WK 2018 mis te lopen. Maar er is altijd hoop: deze vier toplanden wisten een jarenlange crisis te overwinnen… en kwamen er sterker uit!

4. Frankrijk

4 toplanden die ook in crisis zaten
© Pro Shots

De kopstoot van Zinedine Zidane in de finale van het WK 2006 luidde een zwarte periode in voor Frankrijk, in 1998 en 2000 nog winnaar van het WK en EK. Tot het EK 2014 werd er weinig gepresteerd en was er een en al onrust binnen het team. Een dieptepunt was het wegsturen van Nicolas Anelka op het WK 2010, omdat hij bondscoach Raymond Dominique ‘hoerenzoon’ zou hebben genoemd.

Een verjongd Frans elftal liet op het WK 2014 eindelijk weer eens lekker voetbal zien, en reikte op het EK 2016 in eigen land tot de finale. Dat het toernooi niet verzilverd werd was een domper, maar Frankrijk staat in kwalificatiepoule A fier bovenaan en bulkt van het talent.

3. Spanje

Spanje 4 toplanden die ook in crisis zaten
© Pro Shots

Het is moeilijk voor te stellen, maar tot nog geen tien jaar geleden was de prijzenkast van het Spaanse elftal akelig leeg. De Zuid-Europeanen reikten in al die jaren nooit verder dan de kwartfinale op eindtoernooien. Pas op het EK 2008 begon de gouden generatie – met spelers als Andres Iniesta, David Villa en Iker Casillas – de prijzen aan elkaar te rijgen. Bijna 100 jaar wachten op een prijs, da’s nog eens iets anders dan twee toernooien op rij missen.

2. Duitsland

Duitsland: 4 toplanden die ook in crisis zaten
© Pro Shots

Ja, ook onze oosterburen (viervoudig wereldkampioen en drievoudig EK) hebben moeilijke tijden gekend. Rond de eeuwwisseling was het voetbal van Duitsland niet om aan te gluren en kwam het land op de EK’s van 2000 en 2004 niet verder dan de groepsfase. Er werd flink geïnvesteerd in de jeugdopleiding en moderne trainingsmethodes, en sindsdien legt het Duitse elftal aantrekkelijker voetbal op de mat dan ooit. Het zorgde er onder andere voor dat Duitsland in 2014 voor het eerst sinds 1990 weer eens een WK won.

1. België

België: 4 toplanden die ook in crisis zaten
Het Belgische team in de kwalificatie voor het WK 2006. © Pro Shots

Geen land dat de huidige pijn van Nederland beter herkent dan België. Onze zuiderburen kenden een goede periode in de jaren 80, maar misten na het WK 2002 vijf(!) eindtoernooien op rij! In rampzalige kwalificatierondes waren onder andere landen als Estland en Armenië te sterk voor de Belgen. Zowel het clubvoetbal als de nationale ploeg zit nu in de lift: de ene na de andere topspeler uit België dient zich aan.

Om jaloers van te worden, maar het geeft aan dat de vette jaren ook voor Oranje weer zullen aanbreken. Helaas kan dat dus nog even duren…

ook interessant

Ajax schijnt vandaag bekend te maken of de komst van topspits Samuel Eto’o er inderdaad in zit. De...

Hij hoeft hij zich geen zorgen te maken over de financiën, want Ibrahim Afellay heeft een geschat vermogen...

De Braziliaanse middenvelder Kaka deed zich ooit voor als vrome, christelijke family man. Zo beweerde de voetballer dat...

In de categorie ‘dat verzin je niet’ komen we vandaag met een bizar verhaal uit Deventer. Go Ahead...

Een scherpe mening wordt in Azerbeidzjan niet gewaardeerd. De videojournalist Javid Huseynov waagde het op Facebook kritiek te...

Louis van Gaal kent tot dusverre een succesvolle tweede termijn als bondscoach van Oranje, maar erg veel plezier...