Search
Close this search box.
van-bommel-waslijst-van-bijgeloof

10 bizarre bijgeloven van voetballers

Het is vandaag vrijdag de 13e, volgens sommigen een ongeluksdag. Het is algemeen bekend dat bijgeloof ook een belangrijke rol speelt bij veel voetballers. Wij zetten daarom de 10 raarste bijgeloven op een rijtje!

10. Ondergoed binnenstebuiten

© Pro Shots
© Pro Shots

Adrian Mutu, de cocaïne snuivende en feestende spits die ooit furore maakte in de Serie A, deed ooit de ontboezeming dat hij altijd met zijn ondergoed binnenstebuiten speelt. Hij was daarom onaantastbaar voor vervloekingen, stelde hij. Kennelijk ging het dus gruwelijk mis toen zijn carrière ineens naar de filistijnen ging.

9. Kusje aan de keeper

© Pro Shots
© Pro Shots

Als je niet té jong bent, herinner je je misschien nog het onderonsje tussen de Franse spelers Laurent Blanc en Fabien Barthez. Bij de start van elke interland gaf Blanc doelman Barthez een kusje op zijn kale knikker. Het leverde de wereldbeker én de Europese titel op.

8. Iets met sokken

© Pro Shots
© Pro Shots

Manchester United-verdediger Phil Jones baseert de volgorde waarop hij zijn sokken aandoet op een uit- of thuiswedstrijd. Wanneer zijn ploeg thuis speelt, doet hij eerst zijn linkersok aan. Als United uit speelt, trekt hij zijn rechtersok als eerste aan.

7. Een korte coupe

© Pro Shots
© Pro Shots

Jermain Defoe heeft een beproefde methode om blessures tegen te gaan: zijn haar afscheren! Dat helpt, want de Engelse spits stelt: “Ik moet een kort kapsel hebben voor een wedstrijd. Ik raak alleen geblesseerd als ik langer haar heb.”

6. Keeper in zijn maag stompen

© Pro Shots
© Pro Shots

Onze eigen Johan Cruijff had een bepaald bijgeloof dat pijnlijk uitpakte voor een van zijn teamgenoten. Voorafgaand aan elke wedstrijd met Ajax sloeg hij doelman Gert Bals in zijn maag. Lekker dan.

5. Als laatste het veld op

© Pro Shots
© Pro Shots

Meerdere voetballers hebben toegegeven graag als laatste het veld te betreden voorafgaand aan een wedstrijd. Dat leidde tot een probleempje tijdens een wedstrijd van Arsenal. Willem Gallas kreeg in de rust een blessurebehandeling en Kolo Toure wilde niet het veld op voor Gallas terug was. Toen de Ivoriaan uiteindelijk toch het veld op kwam, kreeg hij een gele kaart omdat hij dat zonder toestemming van de scheidsrechter deed.

4. Elk duel Charlie and the Chocolate Factory

© Youtube
© Youtube

Het opvallende gebruik van Malvin Kamara, een voetballer van Sierra Leone, is misschien nog wel vreemder dan Van Bommel’s waslijst. Voor elke wedstrijd kijkt hij de film Willy Wonka & The Chocolate Factory! Zelf zegt Kamara daar over: “Het geeft me het juiste humeur. Sinds mijn jeugd is het mijn favoriete film, het maakt me rustig en brengt geluk.”

3. Niet scheren tot uitschakeling

© Youtube
© Youtube

Deze woeste baard ontstond niet zomaar. Alan Cork, de spits van Sheffield United, nam zich voor zich niet te scheren tot zijn ploeg uitgeschakeld werd in de FA Cup. Normaal gesproken zou hij daar niet lang voor hoeven te wachten, gezien de lage klassering van zijn team. United schopte het echter tot de finale!

2. Een waslijst

© Pro Shots
© Pro Shots

Het bijgeloof van voetballers wordt onderstreept door Mark van Bommel, die in april 2013 tegenover het AD uit de doeken deed wat hij onderneemt alvorens hij het veld betreedt.

Houd je vast: “Ik lig altijd als eerste op de behandeltafel om ingetaped te worden. Dan mijn sokken aan en op mijn sokken naar het toilet. Daarna, altijd dezelfde volgorde, ga ik mijn schoenen warm maken door ze onder de warme kraan te houden. Nooit de binnenkant, altijd alleen de buitenkant. Dan schep ik een bekertje sportdrank uit een ton en neem één slok en zet de beker terug op de ton.”

En dat is nog lang niet alles: “In het voorbijgaan neem ik steeds één slok. Dan naar buiten voor de warming up, waar ik aparte schoenen voor aan heb, met vaste noppen. Als ik terugkeer doe ik mijn warme schoenen met schroefnoppen aan, die schoenen zijn dan lekker soepel. Vervolgens doet elftalleider Mart van den Heuvel mijn aanvoerdersband om.”

1. Bijgeloof met de dood tot gevolg

© Wikipedia
© Wikipedia

In Zimbabwe maken ze er blijkbaar een gewoonte van om voetbalteams te ontdoen van kwade geesten, door een bad te nemen. In het geval van de club Midland Portland Cement werd er echter gebadderd in een rivier met sterke stroming en vol krokodillen! Dat liep dus slecht af: 16 spelers betraden het water, waarvan er maar 15 terugkwamen.

ook interessant

Terwijl Ajax al drie kampioenschappen op rij vierde en grote Europese tegenstanders versloeg, wist Feyenoord de afgelopen seizoenen...

De Argentijnse spitsen Mauro Icardi en Maxi Lopez waren ooit beste matties. Wat heet: Lopez nam zijn landgenoot...

Of het nou een nieuwe vriendin is, of Maurice Steijn die hem uitscheldt, er is altijd wat te...

De Belgische scheidsrechter Gabriel Papanikitas is er openlijk voor uitgekomen dat hij homoseksueel is. Papanikitas acht de tijd...

Coach John van den Brom speelt de hoofdrol in een video met de kerstboodschap van Anderlecht. Verkleed als...

Dustin Brown zorgde in de tweede ronde van Wimbledon voor spektakel, door tweevoudig winnaar Rafael Nadal uit te...